söndag 8 april 2012

Påsktankar

Detta inlägg ska läsas som en betraktelse över storhelger i allmänhet, själv är jag mycket nöjd med min påsk och de val jag gjorde!

Under stora högtider samlas människor under samma tak, människor som inte brukar bo tillsammans, som har sina egna liv i vanliga fall. Alla med vanor och rutiner, alla med förväntningar och tankar kring hur firandet ska gå till. Oftast är det familj och släkt, egen eller styv, bonus, plast eller svär. I vilket fall som helst så är det inte människor man har valt, utan folk som bara finns i ens liv vare sig man vill eller inte. Och under en långhelg ska man samsas och umgås - kanske i en trång sommarstuga med ett badrum. Lägg till ett överflöd av mat, sötsaker och oftast alkohol - vilket innebär sockerhöga barn som dippar ibland, vuxna med blodsockersvängningar samt personlighetsförändringar som följer alkoholhalten i blodet.

Och vissa gör detta för att "man ska", utan att egentligen reflektera över vad de själva vill. Och andra lever nog i längtan efter barndomens högtider där man bara kommer ihåg leken med kusiner samt godsakerna, Bullerbykänslan, men aldrig märkte jobbet som låg bakom eller eventuella spänningar. Och ytterligare några har goda förträngningsmekanismer och hinner glömma från år till år. Andra väljer att fira alternativa högtider eller att inte fira alls. Kanske finns det till och med några som tycker om att träffas och njuter varenda sekund av högtiden?

Det jag tror att jag vill säga med detta är att det är viktigt att tänka efter varför man gör som man gör och inte bara göra. Att reflektera över de val man kan göra och ta ansvar för sitt eget liv och sitt eget mående. Annars sitter man där år efter år vid ett påskbord där det dricks alldeles för mycket eller med självinbjudna släktingar man knappt känner i husets alla hörn eller med ständiga konflikter som inte blir bättre av att man tvingas umgås.
Då är det bättre att man hittar sitt eget sätt, något som passar en själv och ens livssituaion, kanske är det en picknick med vännerna, kanske ett Harry Potter-maraton i soffhörnet, kanske pizza på julafton, kanske en fjällvandring helt själv?
Visst kan detta innebära att någon annan blir besviken eller till och med ledsen, men livet är för kort för att man ska lägga tid på att få alla andra nöjda.

Funderingar man kan få framför brasan i massagefåtöljen efter en självvald helg med släkten samt en dag hos vänner. Hoppas ni alla har haft en bra påsk som gett energi och som firades på ert sätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar